‘Der wie in see, in lân, in lichem...’

It Font - Martin Reints en Machiel Braaksma in Fries Museum, zo. 23 oktober

Dichter-essayist Martin Reints en beeldend kunstenaar Machiel Braaksma lezen voor tijdens de expositie It Font in het Fries Museum op zondag 23 okt., 14.30 uur en 15.45 uur. Machiel Braaksma draagt onder meer het klassieke gedicht ‘Wolkom reizgers. Dit is de stoptrein nei Grutte Boffert’ voor. Martin Reints houdt een korte lezing over het onderwerp literatuur en beeldende kunst. It Font is het videopoëzieproject van schrijver-dichter Eeltsje Hettinga en videokunstenaar Lotte Middendorp.

Aanmelden voor de eerste of tweede sessie via ep.hettinga[apestaart]hetnet.nl of lotte.middendorp[apestaart]gmail.com Een e-bevestiging volgt.

.
Martin Reints
is dichter- essayist en medewerker van De Groene Amsterdammer. Hij woont en werkt afwisselend in Brantgum en Amsterdam.
Zijn poëziedebuut, Waar ze komt daar is ze, verscheen in 1981. Zijn tweede bundel Lichaam en ziel (1992) werd bekroond met de Herman-Gorter-Prijs. Voor de essaybundel Nacht- en dagwerk uit 1998 ontving hij de J.Greshoff-Prijs. Tussen de gebeurtenissen (2000), zijn derde dichtbundel, werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, evenals zijn meest recente publicatie, Ballade van de winstwaarschuwing (2005). In 2010 verscheen de bundel Lopende zaken. Bij de Bezige Bij verschijnt begin volgend jaar Wildcamera, een bundel met gedichten en proza.
Dichter en criticus Maarten Doorman over Reints zijn poëzie in NRC Handelsblad: ‘Zijn gedichten bestaan uit onopvallende zinnen met gewone woorden en gaan over onbeduidende gebeurtenissen en mijmeringen. Maar ze zijn betoverend.’.
.

.
Machiel Braaksma
is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en illustrator. Hij woont en werkt in Marrum.
De Nederlands-Vlaamse jury van de stichting Best Verzorgde Boeken verkoos zijn kunstenaarsboek Harrekrammele vorig jaar tot een van de vijftig best verzorgde boeken. Volgende week presenteert de stichting dit alom bejubelde kunstenaarsboek op de Frankfurter Buchmesse. Braaksma is de dokter en dichter van de dingen. Hij ‘steelt’ op zich onbeduidende voorwerpen uit de dagelijks werkelijkheid, zet ze in een ander, vaak absurd, zo niet surrealistisch verband en schept nieuwe kunstwerken. Braaksma: ‘Ik zet alles op de ‘juiste’ manier in de verkeerde volgorde.’ Zijn oeuvre kent een grote veelzijdigheid: installaties, beelden, collages, teksten en performances.
Werk van Machiel Braaksma bevindt zich onder meer in de collectie van het Fries museum, Museum Drachten, USC Santiago de Compostela en bij verzamelaars.