'O, misdracht fan hegere kommuny!'

It Font op Noordelijk Film Festival 2015

logo.nl


 

TAAL, VORM EN SENSITIVITEIT
.

(06-11-2015) Videokunstenaar Lotte Middendorp en schrijver-dichter Eeltsje Hettinga presenteren volgende week het project It Font op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.

Het drieluik, bestaande uit de films ‘De lichamelikheid fan it Wad’, ‘De fûkestokken’ en ‘Driuw’, maakt onderdeel van het omvangrijke, onder meer door het Nederlands Letterenfonds gesteunde videopoëzieproject It Font, waarin beeldende kunst, poëzie, voordracht en muziek op sterk zintuiglijke manier met elkaar zijn verweven. 

Een deel van de muziek bij de films was in handen van Ok the bridge van Simon Lassche, Wim de Graaf en schilder-muzikant Jan Snijder.


Het water, het noordelijke kustlandschap en de zee vormen een rode draaid in het multimediale project van Middendorp en Hettinga. Films uit It Font waren de afgelopen tijd te zien in Museum Belvédère in Oranjewoud, galerie De Vis in Harlingen, galerie De Roos van Tudor in Leeuwarden en bij Kunstmaand Ameland.Lotte Middendorp, van wie het Fries Museum onder meer werk heeft aangekocht, in een interview met het cultureel opinietijdschrift De Moanne: ‘Op de Academie deed ik modeltekenen, digital art en schilderen… Maar toen ik eenmaal aan het medium film had geroken, verbleekte daarbij al het andere: film rekt de verbeelding op.’Over het project It Font zegt ze: ‘Een schitterend experiment. Taal en beeld en tijd en intuïtie zijn voor mij bepalende elementen. Het gaat mij om een ervaring die in al zijn zintuiglijkheid niets te maken heeft met een lineair verlopende tijd - de tijd van de klok - maar alles met een innerlijke tijd. Alle zintuigen open. Ik ben opgegroeid in Akkrum, midden in het Friese merengebied. Er is een diep verlangen om samen te vallen met de natuur, de stilte en het water. Dat vind je ook terug in mijn films. Het gaat om vorm, taal en sensitiviteit.'Schrijver-dichter Eeltsje Hettinga, wiens bundel Ikader in 2013 de shortlijst van de Gysbert Japicxprijs haalde, over It Font: ‘Ik ben aan een beetje aan het 'ontbundelen'. It Font is een spannend avontuur met taal en beeld, met vooral veel nieuwe ervaringen, bijvoorbeeld door letters over het water te laten lopen of een woord als 'Tijd', gemaakt uit riet en bamboestokken, onder bruggen door te trekken. Aan mijn liefde voor beeldende kunst kan ik in dit multimediale project meer dan ooit vorm geven. Andere wegen, dus. Poëzie als sensitieve belevenis.’Het project It Font en de voortgang ervan is te volgen op de tweetalige website www.itfont.nl
Info: Lotte Middendorp of Eeltsje Hettinga