'O, misdracht fan hegere kommuny!'

Fries Museum - 'Open Atelier' It Font

 

it font in fries museum en museum belvédère

Het water, de noordelijke kust en de zee zijn de rode draad in It Font, het videopoëzieproject van schrijver-dichter Eeltsje Hettinga en videokunstenaar Lotte Middendorp. Hun werk is deze maand te zien in het Fries Museum.

it font

It Font is een initiatief van Hettinga en is ontstaan uit de behoefte om poëzie op een andere manier te presenteren. Poëzie kan veel ruimtelijker werken als deze geïntegreerd is in bewegend beeld en geluid. Verschillende kunstenaars gaven hun medewerking aan It Font, onder wie de schilder-muzikanten Jan Snijder en Christiaan Kuitwaard en de Amerikaanse multi-instrumentalist Peter Broderick. David Colmer tekende voor de Engelse vertalingen. Lotte Middendorp verzamelde voor het project It Font veel beeldmateriaal in de natuurgebieden van It Fryske Gea, in het zogenaamde Lege Midden rond Akkrum en aan de Waddenkust.

vorm

Samen met Eeltsje Hettinga werden, al experimenterend, beeld en tekst samengevoegd. Hettinga: ‘Wat we absoluut niet wilden, was een vorm van emblemata, dus een simpel praatje bij een plaatje of andersom. Wat mij vooral fascineerde, was de verhouding tussen taal en typografie en beeld en vormgeving. Samen doen we de regie. Compositie en structuur, het inbrengen van de tekst, de motieven, de muziek, de voordracht, het is fantastisch werk. Als ik twintig was geweest, was ik subiet naar de Filmacademie gegaan.’ De beeldende kracht van het videowerk versterkt de plasticiteit van de poëzie. In It Font proberen beide kunstenaars een evenwicht te vinden tussen het figuratieve en het abstracte. Lotte Middendorp geeft de taal een fysiek, bijna tastbaar karakter. ‘Hoewel het om een digitaal literair project gaat, wil ik, en dat is mijn uitgangspunt, zo analoog mogelijk werken: het is de natuur die de kracht aan de beelden geeft. Om die reden ook kies ik bij de vormgeving van het geheel zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen.’

Onderdeel van de presentatie van It Font in Museum Belvédère, het Fries Museum en op de Frankfurter Buchmesse is een door vormgever Gert Jan Slagter ontworpen leporello, bestaand het tweetalige gedicht ‘In spegel de see ‘ / ‘The sea a mirror’ en zes stills uit de korte films van Middendorp en Hettinga. Tijdens het Open Atelier in het Fries Museum in derde week van oktober (18 t/m 23 okt.) zijn beide kunstenaars aanwezig. In die week zijn onder anderen beeldend kunstenaar Machiel Braaksma en dichter-essayist Martin Reints te gast.

Museum Belvédère – 14 okt. t/m 18 dec.

Fries Museum – 1 okt. t/m 31 okt. www.itfont.nl Data: 18-23 oktober (Lotte Middendorp&Eeltsje Hettinga), 20-24 december (Kaneli&Smit), 14-19 februari (Koos van der Sloot), 21-26 maart (Machteld van Buren) Tijd: tijdens openingstijden Prijs: museumentree Locatie: het open atelier is te vinden op de 3e verdieping van het museum.